24 de novembre 2007

Catalunya i l'Open Innovation.


El món empresarial capdavanter en innovació està vivint un canvi de paradigma important en la seva manera d’innovar. Poc a poc s’abandonen els models tancats d’innovació per impulsar la Innovació Oberta i procurar convertir en una fortalesa el fet que hi hagi molt més coneixement rellevant i accessible fora de les pròpies empreses que dintre les mateixes. Així, el més important ja no és només la capacitat de desenvolupar nou coneixement en els departaments de R+D, sinó la capacitat d’aprofitar el coneixement que provinent d’altres empreses, universitats o centres de recerca, s’acaba convertint en innovació, és a dir, en noves solucions, nous models de negoci o nous productes i serveis en el mercat. Catalunya ha d’estar molt atenta a aquest canvi de paradigma i intentar aprofitar les oportunitats que la innovació oberta li ofereix. De fet, l’impuls del Pacte per a la Recerca i la Innovació que el Govern proposarà hauria de ser, en si mateix, una gran oportunitat. Resulta imperatiu alinear estratègicament la relació de les empreses tractores amb les pime, i d’aquest conjunt, amb les universitats, centres de recerca i les polítiques públiques desenvolupades pel Govern. El fruit d’aquest alineament ha de mesurar-se en resultats d’innovació, una innovació més oberta, en el que les membranes de les empreses entre elles i amb les universitats i centres de recerca siguin més poroses i fructíferes. Catalunya hauria de procurar ser un dels millors escenaris per a la innovació oberta del món. Un escenari on cercar el coneixement a costat de casa o a l’altre punta de món i on trobar els agents públics i privats, les eines, el finançament que permetessin que innovar a Catalunya, sigui més fàcil que en d’altres regions del món. Aquest és un repte de país en majúscules, al que només respondrem efectivament amb visió estratègica, un sistema de lideratge públic – privat potent i un suport de les administracions àgil, consistent i continuat. Les administracions no ajudaran la innovació sinó són innovadores i, avui per avui, són molt més inercials que innovadores.

Ens urgeix canviar el xip, hem de construir una mena de coalició dels que entenen per on va la nova innovació oberta al món empresarial, dels que volem canviar radicalment la universitat per convertir-la en una institució líder de la societat i economia del coneixement i dels que volen innovar i desburocratitzar les administracions. Necessitem aquesta coalició. Quin dia ens trobem?

5 comentaris:

24 de novembre, 2007 14:30
Roc ha dit...

Benvingut al món dels blocs!!! Ara ja estem conjuntats des de totes les òrbites!! Una forta abraçada

25 de novembre, 2007 00:15
Carles ha dit...

El primer bloc que parla de les oportunitats de l'open innovation per a Catalunya.
Ja saps que pots comptar amb mi!
Una abraçada.

26 de novembre, 2007 18:25
Borja ha dit...

Felicitats Xavier! T'aniré llegint amb molt d'interès. Ens veiem divendres...

26 de novembre, 2007 22:54
tomas ha dit...

Xavier
En contra del que dic a la última Crónicas desde mi Azotea t’ animo a re-fundar el Barcelona Breakfast, que ha estat sens dubte el millor que li ha passat a Barcelona els últims anys. Si et fa por allò de ‘segundas partes nunca fueron buenas’ no dubtis a refundar-la amb el nom Barcelona Breakfast Tres.

Jo, com sempre, et donaré tot el meu recolzament.

Salutacions

Tomàs Cascante

27 de novembre, 2007 18:49
Sergio Cortés ha dit...

Before OPen innovation... open mind.
També es una mica necessari.. :)
com la teve... (per cert)