per una relació públic - privat més eficient

En la meva opinió tenim un sistema de relació públic - privat ineficient. Es dediquen recursos (pocs o molts) a la promoció econòmica però la sensació és que els resultats són molt millorables. Perquè els programes d'innovació, d'internacionalització, de creixement, estan mal pensats? No ho crec, n'hi ha que estan molt bé. Però la dinàmica burocràtica extenua moltes empreses abans de començar. Tot és massa complicat o es percep com a complicat per a gent que no pot perdre ni un minut perquè tracta de que els números surtin a final de mes. L'administració és molt garantista en el procés i menys exigent amb el resultat. Tot sembla dissenyat per a que quatre desaprensius no s'aprofitin de la situació, amb la qual cosa, la majoria d'empreses amb gent honesta darrera han de passar uns processos que desanimen a molts o que només són a l'abast d'aquells que tenen capacitat per disposar d'staffs específics per a extreure recursos públics, o d'aquells amb una perseverància a tota prova. Hauria de ser més fàcil, més ràpid, més eificient.

Proposo un sistema diferent.
la meva proposta consisteix en homologar empreses estratègiques pel país, grans o petites, que pacten un contracte - programa amb l'administració en els àmbits d'innovació, de creixement i d'internacionalització. Pacten un projecte estratègic amb el que queda clara la visió i els objectius de l'acord, la inversió privada, els ajuts públics i un sistema d'avaluació de resultats (comptant que hi ha risc). Un cop homologades les empreses una vegada i demostrat que no són ni saltataulells ni especuladors "aquí-te-pillo, aquí-te-mato", tenen una via directe per a pactar els contractes - programa amb l'administráció per tal de generar una dinàmica amb què l'administració acompanya realment el creixement empresarial. Els que abusin o no donin resultats s'exclouen del sistema d'ajuts públics.

No entenc perquè no ho podem fer. Conec a molts empresaris que ho farien encantats. Conec a molta gent de la Generalitat que els sembla bé (algun conseller i algun alt càrrec del ram inclosos). Potser que algun interventor i secretari espavilats que es mirin la forma de fer-ho possible, perquè la forma d'impedir-ho segur que és més fàcil.

Necessitem un país més fàcil. Necessitem una relació públic - privat més eficient. Tenim pocs diners, els hi hem de treure profit i la clàssica repartidora de processos perfectes i resultats ineficients, ens porta a la més solemne de les mediocritats.

Quan comencem?

Comentarios

ocortes ha dicho que…
Hola Xavi. Soy Oscar, el hermano de Sergio. He conocido tu blog gracias a él. Parece que esta reflexión sobre la colaboración público-privada viene como anillo al dedo ya que ayer mismo leí sobre el mismo tema un artículo completamente diferente de un Administrador del Estado que da muestras de la visión que se tiene en el núcleo durao administrativo sobre este tipo de colaboraciones. Has puesto el dedo en la llaga y tu propuesta me parece excelente....... siempre y cuando cambien las mentes de los poderes fácticos de muchas Administraciones, claro. Mi blog: www.i-publica.blogspot.com
Anónimo ha dicho que…
Comencem avui mateix. A l'Administració li cal idees concretes i eficaces per oferir un bon servei al ciutadà. I un bon servei no és enviar notes de premsa en envasos divertits, sinó alleugerir els tràmits d'exportació o comprometre's amb els innovadors. Només així aconseguirà frenar l'alarmant pèrdua de lideratge dels darrers temps, causa i conseqüència d'una pèrdua de vots imparable.
Iñaki ha dicho que…
Totalmente de acuerdo. Me parece una propuesta muy sensata. Una buena idea para las 1001 ideas de ProPolis. Si la presentas cuenta con mi voto ;-).