Preguntes sobre Rànkings d'universitats i escoles de negoci


Llegeixo el Ranking d'universitats que ha tret recentment el suplement d'educació del The Times. Sembla que escombren cap a casa perque hi ha més universitats angleses que en d'altres rankings similars.

Però la pregunta que em vé al cap és perquè estem tan avall? La UB en el lloc 194, la UAB en el 258 i són les primeres universitats espanyoles del ranking, la UPF en el 339 (això sí molt destacada en internacionalització dintre el top 50). Com potser? no m'ho explico, ni per paràmetres de ranking, ni exclusivament per manca de finançament, ni per una governança pensada per a que no mani ningú. Com potser que no hi surti la UPC, ni la Politècnica de València? I com potser que no aconseguim millorar any a any en aquests rankings?

L'altre pregunta que em faig és perquè les escoles de negoci catalanes surten en llocs d'excel.lència en els principals rankings de business schoools del món i en canvi les universitats estan en un lloc tan poc engrescador?

No tinc respostes clares, però tinc algunes sospites.

Comentarios

Anónimo ha dicho que…
Xavier,

en este tipo de rankings, ¿cuales son los puntos evaluados principales?

Y bajo tu criterio, ¿en cuales crees que las universidades españolas fallan sistemáticamente?

Por otro lado, cuando comentas que las escuelas de negocio catalanas están en el top de las bussines schools, ¿todas estas son privadas o existe alguna pública?

Me agradaría mucho escuchar alguna de tus sospechas.

Un saludo.
Santiago L.
Enric I. Canela ha dicho que…
Xavier,
Jo crec que la cosa té una explicació, al meu entendre, bastant clara. Vaig publicar no fa gaire, el 18 de novembre, al meu bloc un article. Els rànquings d’univesitats i la qualitat de la universitat catalana.
http://www.enriccanela.cat/index.php/2007/11/18/els-ranquing-dunivesitats-i-la-qualitat-de-la-universitat-catalana/
Si es miren els paràmetres pels quals es qualifiquen les universitats, l’explicació és fàcil.
Els mètodes per avaluar les escoles de negocis és molt diferent. De totes formes, amb independència de valoracions més o menys subjectives, les escoles de negocis tenen una cosa que no tenen les universitats, autonomia, autonomia en contractació i capacitat d’atreure els millors professors, que saben que si no fan la feina per la qual estan contractats no continuaran. Han de donar uns resultats. A la universitat això no té la més mínima importància. Seguirem cobrant igual encara que no fem res.
Quina capacitat té una universitat catalana per contractar els millors amb l’estructura salarial que té? Cap.
Per altra banda les universitats que surten als rànquings són generalistes. La UB, per exemple, és bona en biomedicina, està entre les 100 primeres del món, malgrat estar sotmesa a la tradicional rigidesa espanyola, però quan se suma a això tota la resta de la universitat, la cosa baixa de cop.
Pel que fa a la UPV, podríem dir el mateix de la UPC o la UPM, apareixen les mateixes coses, No estan mundialment reconegudes en el seu àmbit. Si mires les classificacions del rànquing de Xangai per a la seva àrea, ni hi surten. Fan transferència, és cert, però no tenen “marca” internacional.
La cosa no és simple de resoldre però fàcil d’explicar.
xmarcet ha dicho que…
Santiago, creo que la mejor respuesta la da Enric en su comentario. Suscribo lo que dice Enric, aunque yo seguramente insistiría más en el tema de la gobernanza, creo que la gobernanza de la universidad no la orienta a resultados, la convierte en una organización con tendencia al conservadurismo corporativo y con un sistema de decisiones muy lento. Gracias a los dos. Xavier
Enric I. Canela ha dicho que…
Avui mateix el Circulo de Empresarios ha fet públic document, que he referenciat al meu bloc, i amb el que coincideixo totalment.
I si Xavier, la governança és una peça clau, ara no funciona a les universitats, però és conseqüència de l'autonomia i del retiment de comptes.
Anónimo ha dicho que…
Les meves opinions van força en la direcció de l'Enric. Com que aquest tema el conec força, us remeto a la categoria "EduLeague" del meu blog Edunommia. Durant una meva estada als USA el 2005 vaig començar a interessar-me per aquest tema. És apassionant, important, clau per al futur.

http://cenug.onyar.net/diari/edunomia/categories/ciencia-recreativa/avaluacio-de-la-recerca