las reuniones como síntoma de mala organización"Meetings are a symptom of bad organization. The fewer meetings the better." Peter Drucker.
Muchas reuniones no son síntoma de productividad, más bien son síntoma de burocracia. Las reuniones cortas, bien dirigidas, con objetivos claros y complementadas con contactos bilaterales on – line y presenciales, son las más eficientes. Muchas reuniones pueden sustituirse por Skype’s calls, rápidas y focalizadas. Las reuniones ordinarias son las que hay que tomar más en serio, ponerles metodología que garantice no confundir urgente e importante, hay que dejar espacio para la estrategia y no enredarse en detalles menores. Las reuniones tienen hora de inicio y de final, hay que respetar especialmente un final puntual. Pasamos media vida reunidos, no es un tema tan menor. Drucker nos inspira siempre.

(el detalle es del Sellaio)

Comentarios

Anónimo ha dicho que…
Acertado totalmente su comentario; hay muchas entidades u organizaciones que recorren a la reunión semanal, sin temas concretos, o que se convocan sin un orden del dia a tratar, y que se pueda preparar anticipadamente.
Porque hay asimilado el tema de que a efectos externos a mas reuniones, parece mayor eficacia, pero al ver las actas de lo tratado aparece la realidad
Feliu
Bibiana Nogueras ha dicho que…
Hi estic d' acord.
En algunes empreses surts d' una reunió, hores després, sense decisions preses, sense dubtes resolts i amb la sensació absoluta d' haver perdut un temps valuós.
Encertadíssim l' establir (i complir) una hora de finalització, i jo no marxaria sense deixar clar (i per escrit), el que ha de fer, i amb quin marge de temps, cada integrant a partir del parlat i decidit.
Barcelona m'enamora ha dicho que…
Realment la reunionitis és un dels mals de moltes organitzacions, ben poques se'n salven. I el pitjor és que tothom n'és conscient però ningú fa res per canviar aquesta dinàmica. N'hem de reduir la quantitat, però sobretot millorar-n'he la qualitat. Cal que dediquem molta més estona a preparar la reunió, a pensar sols i endreçar les idees, perquè després sigui efectiva i ràpida. Perdem molt temps contextualitzant i fent memòria (a l'última reunió vam dir que, no te'n recordes que vam quedar que, etc). Tot un repte a afrontar pels departaments de comunicació interna!

Gràcies per la reflexió,

Pilar.
Ignasi ha dicho que…
Estic molt d'acord que les reunions excessives son 'un' dels problemes de l'empresa actual. Poc planificades, mal gestionades i sense seguiment posterior... com l'excès de 'cc' en el correu. Una causa pot ser la falta de preparació pel treball en equip, per la negociació(honesta), el seguiment d'objectius comuns, i de la poca delegació de responsabilitat
Gràcies per exposar el tema.
Institut Agora ha dicho que…
Sempre m'ha cridat l'atenció el contrast entre Drucker -que crec que déia que si passes més del 20% del teu temps reunit, és que no t'organitzes bé- i Harold Geneen -que va dirigir la ITT i presumia de passar-se més del 90% del temps reunit, perquè segons ell les reunions són l'eina de treball principal dels alts executius-.
Sigui com sigui, segur que la majoria de reunions en què participem poden ser molt més eficients i productives, sense oblidar tampoc el seu 'objectiu social'.
Anónimo ha dicho que…
Estar todo el día reunido... ¡qué importante! Si te excluyen de una reunión, ay, parece que no cuentan contigo. Y si intentas no ir porque te llaman por defecto y no porque te necesiten, parece que no te implicas. Las reuniones son perfectas para aquellos que no tienen trabajo sobre la mesa esperando, y más si pueden entretenerse con el ipad...
pnl ha dicho que…
Completamente d'acord, m'ha agradat el punt de vista.

Salutacions.